O diecie- info z Wikipedii
Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".
Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta
Wyniszczająca dieta
Dieta jest jednym z najważniejszych rzeczy w życiu człowieka, niewłaściwa może doprowadzić do wielu problemów ze zdrowiem; np. otyłością, niedoborami minerałów czy witamin. Takie długotrwałe niedobory sieją spustoszenie w naszym organizmie, więc jeżeli mamy jakieś niedobory w minerałach to powinniśmy je jak najszybciej uzupełniać.
Źle dobrana i prowadzona dieta, np. odchudzająca również może mieć nieciekawe skutki dla naszego ciała. Niestety wiele osób samemu chce układać sobie dietę i często jest ona zbyt uboga w kalorie. Wszystko przez logikę sprowadzającą się do: im mniej zjem, tym lepiej. To prawda, że niedobory kalorii w diecie nasz organizm sobie 'odbije' z naszej zebranej tkanki tłuszczowej, jednak nie może się to dziać zbyt szybko. Często przy takiej ekstremalnej diecie cierpi wątroba, nerki oraz układ nerwowy- z powodów niedoborów witamin i minerałów.
Awaryjne źródło witamin
Ilość składników w suplementach diety może być niebotycznie duża, jednak niestety takie preparaty mają często bardzo niską wchłanialność i nie uzupełniają naszego zapotrzebowania na mikro i makro elementy. Te najtrudniej przyswajalne minerały powinniśmy zapewnić sobie w diecie, w posiłkach spożywanych dodatkowo w razie potrzeby.
Kostka gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao dostarczy nam niezbędnego dla naszego układu nerwowego magnezu. Pietruszka dodana do sałatki czy na młode ziemniaczki doskonale uzupełni niedobory witaminy C. Takich małych dodatków jest sporo i bez problemu można sobie odpowiednio wcześnie zaaplikować dawkę naturalnych witamin, które wchłaniają się dużo lepiej niż te w tabletkach.