Produkty super food
O dobrych właściwościach pokarmów typu superfood rozpisuje się coraz więcej znanych lekarzy, dietetyków, oraz fanów tego typu jedzenia. Coraz lista tych produktów powiększa się o kolejne pozycje wraz z przybliżonym opisem ich działania. Najpopularniejszym super jedzeniem jest chyba miód. Ta produkowania przez pszczoły ciecz jest źródłem wielu istotnych składników, a jako, że jest produktem zawierającym dużo cukrów, to ma prawie nieskończona datę przydatności do spożycia.
Lista super-jedzenia jest dość długa i nikt jeszcze jej nie usystematyzował, a to ze względu na coraz to nowe odkrycia działania poszczególnych produktów żywieniowych. Dla fanów czekolady: ziarno kakaowca również jest uznawane za superfood, ze względu na bogactwo minerałów, a zwłaszcza magnezu, który jest bardzo łatwo przyswajalny.
Informacje z Wikipedii o diecie
Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".
Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta
Super food
Czym jest superfood? W skrócie to zestaw produktów posiadających bardzo dużo składników odżywczych oraz unikalnych i ważnych dla zdrowia człowieka cech i właściwości pro zdrowotnych. Naukowcy od lat ciągle aktualizują tą listę produktów i ciągle nie są zgodni co do właściwej definicji, dlatego niektóre listy mogą się nieznacznie różnić.
Jednym z najczęściej podawanych przykładów superfood jest miód- ten nieprzetworzony produkt pszczelej pracy jest dla nas bardzo zdrowy. Nigdy się nie psuje i ma bardzo szerokie pole zastosowań. Nie bez powodu nasze babcie i matki stosują go przy leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych.