Nośniki muzyki
Płyta winylowa
Często z pracą didżeja związana jest płyta winylowa. Dźwięk uzyskany dzięki jej wykorzystaniu jest w opinii wielu lepszy niż dźwięk z nośników cyfrowych. Płyta winylowa jest wygodna, bo można błyskawicznie przestawić igłę w pożądane miejsce na płycie, a nawet dzięki rowkom zauważyć na płycie momenty cichsze i głośniejsze....
Płyta CD
Już w latach 90. płyta kompaktowa stała się stosunkowo łatwa do wykorzystania przez DJ-ów klubowych ? to za sprawą odpowiednich dla DJ-ów odtwarzaczy płyt CD....
Pamięć masowa i pliki cyfrowe
Technologia pozwoliła na uniknięcie konieczności transportowania ze sobą obszernego objętościowo zestawu płyt winylowych czy płyt CD. Już w połowie pierwszej dekady XXI wieku DJ-e zaczęli wykorzystywać komputery oraz pamięć masową (dyski twarde i pamięci flash) w swoich występach przed publicznością. ...
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/DJ#No.C5.9Bniki_muzyki_DJ-a
Dj jako zawód
Zawód Dj'a to nie tylko puszczanie muzyki na imprezach. DJ często poświęca większość swojego czasu na dopracowywanie swoich umiejętności, szuka nowych inspiracji i układa swoje playlisty. Musi też dbać o posiadanie licencji na puszczane utwory.
Stanowi to pewną barierę dla młodych ludzi interesujących się tematem, a chcących zostać DJ'em. Początkowe wydatki an podstawowy sprzęt mogą przerosnąć nawet dobrze zarabiającego i ustatkowanego człowieka, a co dopiero młodego i niedoświadczonego dwudziestolatka.
Dopasowany repertuar
Nie można wpasować się w gust każdego uczestnika wesela, a przynajmniej zazwyczaj. Absolutna normą jest, że ktoś będzie niezadowolony z puszczanej muzyki czy zabaw prowadzonych przez DJ'a. Najzwyczajniej w świecie nie da się dogodzić wszystkim.
Dobry Dj wybierze repertuar jak najbardziej uniwersalny w taki sposób, że nawet fani rocka czy metalu znajdą w nim znośne dla ich uszu kawałki. Nie jest to łatwe zadanie i wymaga sporej wiedzy i jeszcze większej biblioteki płyt i utworów. Dlatego przed wyborem DJ'a na naszą imprezę warto zapoznać się z jego kilkoma składankami i stwierdzić czy będzie to odpowiadało gustom gości i naszym własnym.