Ostrza do cięcia wykładzin
Spośród setek różnych rodzai noży, od kuchennych po myśliwskie, spory ich odsetek jest używany na placach budowy. W różnej formie i czasem nie koniecznie zgodnie z ich domyślnym przeznaczeniem.
Noże do wykładzin, które same w sobie posiadają wiele podkategorii, stanowią jedno z podstawowych narzędzi każdego tapicera. Cechują się wysuwanym płaskim ostrzem, które można regulować w zależności od grubości ciętego materiału. Ponadto ostrze jest wymienne a rączka dobrze leży w dłoni, aby móc prowadzić równe długie cięcia.
Warto też wspomnieć że są niestety nieco droższe od zwykłych, prostych noży. Jednakże i tak opłaca się sobie taki sprawić, chociażby ze względu na jego niezrównaną poręczność w tego typu robotach.
Jak ciąć wykładzin?
Używając profesjonalnego noża do cięcia wykładzin i linoleum, warto zastanowić się chwilę przed poprowadzeniem nieodwracalnego cięcia. To że ostrze samo w sobie jest wysokiej klasy, nie znaczy że przycinania nie można zepsuć.
Należy przede wszystkim zadbać o to, by linia cięcia nie była niczym zastawiona - gdy już się zacznie ciąć, lepiej skończyć to jednym pociągnięciem. Sprawdzić należy również podłoże pod ciętym materiałem - nóż może się o coś zahaczyć i zejść z linii.
Drugim, nie mniej ważnym elementem, jest upewnienie się że ostrze jest wystarczająco naostrzone i nie równe. W innym razie, może się okazać ze zrobimy zadziory w materiale zamiast gładkiego cięcia.
Noże do spawów
Gdy już pozbędziemy się maski spawalniczej i odstawimy maszynę do spawania w bezpieczne miejsce żeby się ostudziła, przychodzi czas oceny. Patrzymy krytycznym wzrokiem na nasze dzieło i czasem zachodzi potrzeba wyrównania naszych spawów. Co wtedy?
Korzystamy oczywiście z przeznaczonego do tego noża oczkowego. Idealnie radzi sobie z tego typu zadaniami - nie ważne czy jest to róg wewnętrzny czy zewnętrzny. Dzięki temu narzędziu możemy w szybki i efektywny sposób pozbyć się nadmiaru materiału tam gdzie nie powinno go być.
Nie wspominając już, że dużo prościej jest to zrobić przy użyciu noża specjalnie do tego przeznaczonego - nieprawdaż?