W jakim celu zażywa się odżywki białkowe?
W przeciwieństwie do suplementów diety, które mogą znacząco zwiększyć zawartość potrzebnych w organizmie składników, odżywki białkowe zwykle są stosowane w celu zwiększenia masy mięśniowej. Zwłaszcza dla wielu mężczyzn może okazać się to bardzo ważne, ponieważ często długotrwałe treningi na siłowni nie dają takiego rezultatu, jak zastosowanie odżywek białkowych.
Nic więc dziwnego, że wśród klientów odwiedzających sklepy z takim asortymentem, jak odżywki białkowe, większość stanowią ci, którym zależy na rozbudowie własnych mięśni. W wielu przypadkach stosowanie takich odżywek daje o wiele szybsze i lepsze rezultaty niż na przykład odpowiednio zbilansowana dieta.
Suplementy diety - definicja w Wikipedii
Suplementy zazwyczaj są produkowane i wprowadzane do obrotu w formie umożliwiającej ich precyzyjne i łatwe dawkowanie, co w połączeniu z często spotykaną sprzedażą w aptekach może sugerować ich związek z lekami. Jednak w Unii Europejskiej suplementy diety nie były i nie są traktowane jak leki. W Polsce suplementy diety dopuszcza do obrotu Główny Inspektor Sanitarny i podległe mu urzędy (a nie Główny Inspektor Farmaceutyczny lub Urząd Rejestracji Leków i Produktów Biobójczych).
Istnieje bliski związek pomiędzy zdrowiem człowieka, długością i jakością jego życia, a charakterystyką jego odżywiania się. Do normalnego funkcjonowania komórek organizmu niezbędnych jest wiele mikroskładników, których część może być dostarczana w postaci suplementów diety.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Suplement_diety
Dobry bilans kaloryczny
Zapotrzebowanie każdego człowieka na kalorie jest zależna od wielu czynników. Można skorzystać z porad dietetyka sportowego, albo trenera z siłowni. W sieci dostępne są też kalkulatory takiego zapotrzebowania na kalorie.
Nasza dieta nie może być zbyt mało kaloryczna, ponieważ nasze mięśnie nie będą miały z czego się powiększać. Nie można tez przesadzić, ponieważ może się to skończyć efektem 'zalania tłuszczem' wszystkie efekty naszego treningu będą ukryte pod warstewką tłuszczu, co da nieprzyjemny efekt wizualny.