Czym jest ten straszny gluten?
Gluten...? mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia.
Podczas wyrabiania ciasta z mąki, zawarty w niej gluten w wyniku sieciowania tworzy z wodą strukturę przestrzenną nadającą ciastu ciągliwą konsystencję. Powoduje to uwięzienie pęcherzyków dwutlenku węgla powstającego w cieście, gdy podlega ono fermentacji, co z kolei odpowiada za wzrost jego objętości podczas ?wyrastania?, a po wypieczeniu otrzymane pieczywo ma porowatą strukturę. Powodowana przez gluten ciągliwość ma również znaczenie w przypadku ciast, które nie podlegają fermentacji, ale są spulchniane za pomocą np. proszków do pieczenia lub, tak jak ciasta makaronowe, nie są w ogóle spulchniane.
Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. W tej formie wygląda podobnie do gumy do żucia. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące.
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Gluten
Czy wegetarianie są zdrowsi?
Być wege - warto? Cóż, z punktu widzenia etycznego zdecydowanie warto. Prawda jest tez taka, że wegetarianie (i weganie) są dużo zdrowsi, ale czy to dlatego że wykluczają mięso ze swojego jadłospisu? Niekoniecznie. Przede wszystkim ogólnie dieta nie powinna być oparta na mięsie - to zawsze jest dodatek. Nie jest tez prawdą, że wegetarianizm nie zapewnia wszystkich potrzebnych składników odżywczych - oczywiście że zapewnia! Rośliny strączkowe mają komplet białek.
Wegetarianie zwracają dużo większą uwagę na to co jedzą, dlatego ogólnie rzadziej sięgają po produkty wysoko przetworzone. Podstawą zdrowej diety jest zbilansowanie wszystkich składników odżywczych - to czy nas jadłospis zawiera mięso, czy nie, nie ma w ogóle znaczenia.
Dietetyczny aksjomat
Zdrowe odchudzanie to zdrowe odżywianie. Szybkie zrzucenie wagi nie przełoży się na długotrwały efekt. Tak, to nudna i wielokrotnie powtarzana mantra, a jednak ludzie ciągle popełniają te same błędy. Nie ma diety cud - od tego faktu należy zacząć. Jeżeli nie dasz rady zmienić swoich nawyków żywieniowych i stylu życia, to niestety - musisz się liczyć z konsekwencjami.
Ale to wcale nie znaczy, że zdrowe jedzenie jest niesmaczne. Ba - da się przygotować zdrową (ale niekoniecznie dietetyczną) pizzę, czy tez burgera. Da się odchudzić sos czosnkowy zastępując majonez jogurtem, da się wiele osiągnąć za pomocą prostych trików. Naprawdę warto - dla lepszego zdrowia i samopoczucia podchodzić do tego co jemy z dużą większą świadomością.