Toksyczne, czy nie do zastąpienia?
Detergenty mają swoje zalety. Usuwają sprawnie plamy, zabijają drobnoustroje (takie jak bakterie), odkażają i dają poczucie życia w czystym i wolnym od zarazków domu. Tak. Z pewnością. Ale - są też bardzo toksyczne, mogą powodować alergię i stanowią zagrożenie dla małych dzieci i zwierząt domowych. To też jest prawda. Kolejnym faktem, który również nie powinien być dla nikogo niespodzianką, jest to że detergentów nadużywamy oraz, że szkodzą środowisku. Jednak czy są alternatywy? Ano są. I naprawdę polecam się im przyjrzeć. Na marginesie - oprócz środków czyszczących warto tez przyjrzeć się naszym kosmetykom - a jak myślicie, skąd ta wysypka i to swędzenie? Hm?
Podstawowe zasady dbania o czystość w kuchni
Zachowanie czystości w kuchni jest niezwykle ważną sprawą. Jest kilka prostych zasad, o których trzeba pamiętać. Przede wszystkim - naprawdę używanie różnych desek do krojenia warzyw i mięsa ma sens. Sporo warzyw i owoców spożywamy na surowo, a przecież nie dezynfekujemy deski. Nie wspominam już o takiej podstawie jak mycie owoców i warzyw - to sprawa nie tylko dotycząca bakterii, ale również nawozów i wosków, którymi są traktowane rośliny. Jeśli chcesz użyć skórki z cytrusów to kup te z certyfikatem bio - nie mogą wtedy zawierać szkodliwych wosków na skórce. Drewno w kuchni - ważna sprawa, zabezpieczajmy je specjalnymi olejami do drewna, które ma kontakt z żywnością. Dzięki temu nie tylko deska do krojenia będzie dłużej nam służyć, ale przede wszystkim taki olej zabezpiecza przed wnikaniem brudu w strukturę drewna, ma również działanie hydrofobowe, a pamiętajmy - bakterie uwielbiają rozwijać się w wodzie. Olejowanie desek, blatów i stołów to naprawdę nic trudnego.
Czystość w kuchni - bardzo ważna
Nie można czyścić dowolnymi detergentami sprzętu i wyposażenia, który ma kontakt z żywnością. Właściwości bakteriobójcze to nie wszystko, bardzo ważna jest nietoksyczność. Nie bez powodu nie myjemy naczyń domestosem, tylko używamy specjalnego biodegradowalnego płynu. Jest dużo specjalnych środków, które są nietoksyczne, ale wykazują działanie bakteriobójcze. Bardzo ważne jest utrzymanie w odpowiedniej czystości noży i desek, które mają kontakt z mięsem - najgorsze bakterie bytują własnie na resztkach z mięsa. Ważna sprawa - jesli odkamieniamy czajnik, używajmy środków do tego przeznaczonych, ponieważ w tym wypadku bardzo łatwo o wypadek.