Wikipedia o treningu wytrzymałościowym
Trening wytrzymałościowy powoduje natomiast zmiany w czynności układu krążenia, układu oddechowego oraz w procesach metabolicznych. Pod wpływem regularnych ćwiczeń wzrasta pojemność życiowa płuc oraz ich możliwa maksymalna wentylacja. Dzięki treningowi wzrost wentylacji jest mniejszy niż przed nim, przy tym samym obciążeniu organizmu. Poprawia się pobieranie tlenu, głównie poprzez pogłębienie oddechów bez zwiększania ich częstości, a także zdecydowanie lepsze jest wykorzystywanie tlenu zawartego we wdychanym powietrzu.
Zmiany w układzie krwionośnym obejmują wzrost pojemności minutowej serca związanej z poprawą jego objętości wyrzutowej, czasem obserwowany jest także przerost mięśnia sercowego. Trening ogranicza wysiłkowe zmiany w dystrybucji krwi w organizmie ? zmniejszenie przepływu przez naczynia przewodu pokarmowego jest słabiej zaznaczone, natomiast pomniejszony zostaje przepływ krwi w skórze. Ćwiczenia fizyczne poprawiają pracę gruczołów wydzielania zewnętrznego, a tym samym głównym sposobem oddawania ciepła staje się droga parowania.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Trening
Lekkostrawna i przyswajalna odżywka
Można by pomyśleć, że jedyne parametry jakie mają znaczenie przy odżywkach dla sportowców to ilość białka i innych składników w procentowym składzie gotowej odżywki. Jednak innymi ważnymi parametrami, które aby mogły zostać zmierzone wymagają odpowiednich badań, są przyswajalność i lekkostrawność odżywki.
W sumie to dość logiczne, bo jeżeli odżywka ma 40 g białka na 50 g odżywki,a le je przyswajalność jest na poziomie 70% to równie dobrze możemy zastosować inną odżywkę z mniejszą zawartością białka, ale z większą przyswajalnością. TO samo tyczy się lekkostrawności, jeżeli na strawienie odżywki nasz organizm musi się mocno napracować, to również wchłanianie przebiegnie znaczeni dłużej,a co za tym idzie nie otrzymamy tyle składników odżywczych ile potrzebuje my na czas. Wiec nie tylko skład ma znaczenie i warto poczytać o danej odżywce.
Wybór odżywek
Wysokiej jakości odżywki białkowe to dzisiaj standard. Żadna firma produkująca suplementy dla sportowców nie może sobie pozwolić na produkowanie produktu, który nie działa, albo jest mocno zanieczyszczony. Ważne jest pochodzenie białka w przypadku odżywki białkowej mamy do wybory białka z serwatki, izolaty, oraz białka sojowe.
Ważne są również wszelkie dodatki w samej odżywce, takie składniki jak kreatyna czy glutamina. Te składniki mogą znacznie poprawić wydajność odzywki. Może mieć tutaj miejsce tzw synergii (współdziałanie różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań). No i ostatnia sprawa to smak samej odżywki, nikt nie lubi pić czegoś co zwyczajnie mu nie smakuje. Dlatego odmian smakowych odzywek jest tyle ile producentów i pomysłów na nowe smaki.